Make your own free website on Tripod.com

GST Ref ........ 16MHZ_ST.DOC en 16GRAF.IMG

Onderwerp ...... Beschrijving ombouw ATARI-ST naar 16 MHZ.

L.S.

Indien u over onvoldoende soldeerkennis bezit en u nog lang plezier van uw ATARI-ST wil hebben, lees dan niet verder en wis deze file!

Ook dient u zich te realiseren dat het solderen aan koperen buis iets anders is als het uitsolderen van een microprocessor en dat het openen van de computer betekent het vervallen van een eventuele garantie termijn. Als woorden zoals een geaarde 30 watt soldeerbout, desoldeerlitze harskernsoldeer, tinzuiger e.d. u aanspreken en er is ervaring met het in en uitsolderen van chips dan is het mogelijk met geringe kosten uw ATARI-ST veel sneller te maken.

Wat moet er gebeuren om een tijger te krijgen in de ST?

Eigenlijk niet veel wat het kopen van een 16 MHZ 68000 processor, (b.v. SGS/Thomson/Motorola) twee I.C.'s te weten de 74LS74 en de 74LS00 plus een weerstand is voldoende. Als deze volgens het onderstaande schema in de ST worden aangebracht, dan gaat u beschikken over een behoorlijke snelheids-vermeerdering die duidelijk minder kost als wat commerciële firma's hiervoor vragen.

Hoe werkt één en ander,

Nogal simpel want als de processor intern bezig is, b.v. met het uitvoeren van instructie's, dan schakelt deze schakeling synchroon de klok frequentie om naar 16 MHZ. Dit gebeurt aan de hand van het AS signaal. (adress strobe) Om het DMA gebeuren niet in de war te schoppen is ook het BG signaal hierbij betrokken. (bus grant)

Wat moet er praktisch gebeuren,

* Verwijder de oude 68000 processor en plaats hiervoor een 64 polige i.c. voet.

* Soldeer de twee TTL i.c.'s op een stukje gaatjes print en bedraad de i.c's volgens het bovenstaande schema.

* Kleef dit printje bovenop de nieuwe 16 Mhz processor vast en en buig het CLK pootje van de 68000 naar buiten. (pin 15) (deze pin komt dus niet in de processorvoet!)

* Breng de volgende bedrading aan, - Sluit AS van het printje aan op pin 6 van de processor - ,, BG ,, ,, ,, 11 ,, ,, - ,, + ,, ,, ,, 14 ,, ,, - ,, 0 ,, ,, ,, 16 ,, ,, - Het 8/16 MHZ uitgangssignaal gaat naar de uitgebogen pin 15 processor. - Vanaf processorvoet pin 15 gaat een draad naar het 8 MHZ ingangssignaal. - Vanaf Shifter pin 39 of MMU pin 5 (16 Mhz op ST board) gaat een zo kort mogelijk draad naar de 16 Mhz ingangssignaal.

* Als een omschakelaar van 8 naar 16 Mhz gewenst is, dan moet er vanaf het printje een wisselschakelaar aangebracht worden. (S1 op het schema)

Deze schakeling werkt in mijn ST al meer dan 6 maanden tot volle tevredenheid en heeft geen enkel compatibiliteits-probleem met hardware of software gegeven. Mijn ATARI is een 1040STf met een externe floppy- en harddisk, uitgebreid tot 3 megabyte en voorzien van de MS-DOS emulator PC- Speed. (hierbij is de 68000 via een voet op de print van Hans Sack gesoldeerd.) Na er nogmaals op gewezen te hebben dat ik niet aangesprakelijk gesteld kan worden voor mogelijke schade die u aanbrengt bij het inbouwen van mijn ontwerp,

wens ik een ieder heel veel snelheid en succes.

1